Tampere Wine Fest

Tampere Wine Fest

Tampere Wine Fest är ett två dagars evenemang som har arrangerats i Tammerfos några år redan. Den brinnande själen bakom evenemanget är alltså Timo Viinitimo Jokinen. Han har de rätta kontakterna för att få olika vinodlare från hela Europa till Tammerfors. Man kunde köpa drick kuponger och smaka på deras viner samtidigt som de även hade tid att berätta om sina vinodlingar och viner. Där var vinproducenter från tex Bulgarien, Ungern, Spanien, Italien mm. Dessutom arrangerades specifika vinprovningar och workshops. Vi deltog i en vinprovning med Riesling och i en Workshop om vin och dofter som jag beskriver mera i detalj nedanför.

Riesling vinprovning

Riesling vinprovning var minst sagt en blandning av enklare och någorlunda riesling. Provningen arrangerades av Importör Viinilinna i ledning av Antti Valtanen.. De tre första hade vi svårt att identifiera som riesling överhuvudtaget. Dessa kom från den nya världen, men det är inte orsaken för jag har smakat goda rieslingar därifrån tidigare. Jag brukar säga om viner som är lite sådär, att det är ett vin man kan sitta på bryggan och dricka en sommarkväll. Det kräver inte så mycket men nu var det gränsfall skulle jag vilja ta dessa ens med dit. Även om den Rebellious skulle ha varit ett säkert val, eftersom det är platsflaska.

Provningen ändrade sen lite karaktär när vi kom tillbaka på säker mark och tillbaka till Europa. Vi fick smaka tyska och franska rieslingar.  Traditionella och bekanta men goda. Och vi fick även smaka vinet som blivit valt till Årets vin 2019 från Rheingau Tyskland.

Tampere Winefest
Riesling vinprovning

Viner vi smakade

Rebellious Riesling Nya Zeeland

Vicarage Lane Canebury Nya Zeeland

Nottage Hill 2017 South East Australia

Pierre Sparr 2017 Alsace, Frankrike

Viinilinna Rheingau, Tyskland – Årets vin 2019 i prisklass 13-18 EUR

Kongingsmosel 2018, Mosel, Tyskland

Workshop – Wine & Fragrance

Nu fick vi prova på något spännande och nytt. Wine & Fragrance – Vin & Dofter, Laetitia Ouspontour från Bordeaux, Château Vieux Mougnac lede workshopen. Idé var att först lukta/dofta på 20 st olika dofter, utan att tänka på vad det var utan bara med den primära tanken tycker jag om doften eller inte. Och därmed pricka in det på en skala på 1-10 utan att tänka efter alldeles för mycket. Efter det skulle vi lukta på dem igen och försöka känna igen dofterna. Otroligt svårt. Man bara kände hur bekanta vissa dofter var men att sätta namn på det är för mig otroligt svårt. Dofterna var dessutom indelade i olika kategorier och man skulle sen räkna ut poänger och lägga ut dem på ett schema för att få en form av ett mönster på mina favoritdofter.

Tampere winefest
Wine & Fragrance 20 dofter att lukta på i blindo
Tampere winefest
Schablonen som visar att jag är CabSav person

Därefter gav hon en schablon för de olika druvorna och utefter hur mina kryss passade in, kunde man avgöra vilken druva utefter dofterna, var den som passar en bäst. Jag var inte förvånad att jag fick ett mönster för Cabernet Sauvigon, även om jag länge trott jag är en Merlot person, så har jag börjat gå över mer till CabSav.

Efteråt fick vi smaka viner från hennes vinhus Château Vieux Mougnac. Kraftiga Bordeaux viner. Eftersom vi låg i planering för sommarens kommande Bordeaux resa var det extra intressant att diskutera med Laetitia och vi blev dessutom inbjudna att besöka deras vingård. Vi mottog inbjudan med glädje. Alltid roligt att stifta bekantskap på förhand.

Tampere Winefest
Château Vieux Mougnac viner från Bordeaux

Sammanfattning Tampere Wine Fest

Tampere Wine Fest gav en intressant dag med många möten, vinprovning och workshop.

På vinprovningen var det ett brett sortiment det får jag medge och riesling ger många olika upplevelser det går inte att bestrida. Men jag får nu säga rent ut, de tre första vill jag absolut inte ha igen, inte ens på bryggan! De var lätta, utan någon riktig struktur.  De tre senare däremot, var mera i min smak. Det bästa vinet av dessa var definitivt vinet från Mosel. Ett klart balanserat och behagligt vin till mat eller bara för förnöjelse, fast på bryggan en sommarkväll.

Workshopen var något häftigt vi inte har prövat tidigare. Visade sig otroligt svårt att i blindo försöka känna igen även välkända dofter. Jag kan vara lite skeptiskt får man ut min favoritdruva eller favoritvin med hjälp av bara dofter, men det var definitivt kul att prova. Och gav mersmak till att träna näsan mera genom att känna igen olika dofter i blindo.

Tampere winefest
Passande vin i Tammerfors där man hälsar med Moro

13.4.2019

Tampere Wine Fest 2019

Årets Tampere Wine Fest 2020 Fest hålls i början på maj.

Andra Riesling vinprovningar:

BLINDTEST AV RIESLING

VINPROVNING AV SVALT STILIG RIESLING

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.