Traditionell Midsommar

Traditionell Midsommar

Traditionell midsommar vid stugan i Orivesi. Traditionellt innebär alltså då bastubad och god grillad mat efter det. En fin sommarkväll trots det inte var så himla varmt. Det är ju alltid plus att det inte regnar. Vi grillade, njöt champagne Laurent Perrier. Satt på bryggan och tittade på vattnet. Hunden vår njöt också. Det är så här en midsommar ska vara, mer eller mindre.

Midsommarpuss
Midsommarpuss
Laurent Perrier
Laurent Perrier
Alsace Pinot Noir
Alsace Pinot Noir

Närturista

Midsommardagen tog vi oss sen på en liten rundtur till bland annat Mänttä-Filpula (Mänttä-Vilppula på finska) och Juupajoki, som bara ligger mindre än en timmes körning från stugan. Det här för att visa att närtuista kan vara mycket givande. I Juupajoki besökte vi alltså ett gammalt gästgiveri som idag är museum och café med en liten butik. Och i Mänttä-Filpula ett lite mera känt konstmuseum.

Kallenautio Kiivari
Kallenautios Gästgiveri
Kallenautio Kiivari
300 år gamla hus
Julbock i Midosmmar
Julbock i Midosmmar

Juupajoki

Kallenautios Gästgiveri ligger alltså i Juupajoki, halvvägs mellan Orivesi och Ruovesi vid den berömda riksväg 66. Byggnaderna ligger på sin ursprungliga plats och några av dem är över 300 år gamla bondgårdsbyggnader. Kallenautios Gästgiveri blev känt redan på 1800-talet tack vare den finländske författaren och poeten Z.Topelius, som på sina genomfartsresor blev imponerade av platsen och skrev bland annat en novell som handlar om områden men inspirerades allmänt av regionen. Vi drack en kaffe med bulle i caféet i storstugan. Tittade in i de gamla byggnaderna med gamla redskap och möbler, innan vi sen fortsatte vår rundresa mot Mänttä Filpula. Ett givande besök och historiens vingslag fladdrade förbi.

Mänttä-Filpula

I Mänttä-Filpula däremot finns ett stort konstmuseum som drar besökare även längre väg ifrån. Vi har varit hit några gånger förut.  Mänttä-Filpula eller Mänttä-Vilppula är en finländsk stad i Birkaland i före detta Västra Finlands län. Kommunen bildades när Mänttä sammanslogs med Filpula 2009. Den nybildade kommunen fick dessutom stads status. Staden har ca 10 000 invånare. Här finns även en stor fabrik inom pappersindustrin.

Serclachius museum

Bergsrådet Gösta Serlachius (1876–1942) var redan på 1920-talet en känd konstsamlare och mecenat. Han hade en dröm om ett eget museum för sin växande konstsamling i Mänttä. På 1930 bildades konststiftelsen som fick i uppdrag att öppna museet men tyvärr hann det inte innan Göstas död 1942. Det var först dock när bergsrådet Gustaf Serlachius (1935–2009) ledde stiftelsen som verksamheten började ta fart mellan åren 1976 och 2009.

Serlachius
Tema färger
Serlachius
Mor och Dotter
Serlachius
Vinkällaren i Serlachius museum

Idag hittar man basutställningen som är uppbyggd på Gösta Serlachius konstsamling och även med anknytning till G.A.Serlachius AB:s historia. Dessutom anordnas här säsongbaserade utställningar. Dessutom finns ju förstås museum butiken och två restauranger. Även trädgården är värd ett besök, med sina fina statyer och planteringar. Därtill finns en naturstig till en närliggande ö i samband med trädgården.

Det rekommenderas att boka lunchen på förhand. Vi har varit någongång och inte fått plats i restaurangen. Idag var vi lite smartare och gick först till restaurangen och bokade bord innan vi gick in till museet. Det funkade bra. Maten var god och fräsch.

Traditionell Midsommar
Traditionell Midsommar med fint väder

Sammanfattning

En traditionell midsommar med bastubad, grillad mat och meditation vid en sjö mitt i skogen. Jag är kanske mera för att sitta på en klippa vid havet men jag har lärt mig att en insjö gör nästan lika gott. Närturista är något man borde göra mera. Och i dessa oroliga tider vi lever just nu så är det kanske ett alternativ att rekommendera, och i värsta fall enda alternativ vi har för ett tag framåt!

20.6.2019

Mera närturista kan du läsa här:

VISIT TILL ÅBO MED TEATER OCH MIDDAG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.