Matsu vin

Tre ”generationer” Matsu

Första gången vi träffade Matsu vin var alltså på en restaurang i Tammerfors. Det var ett tudelat möte får jag väl dock säga. Vi hade en fantastisk trerättersmiddag och blev rekommenderade vinet av servitrisen. De hade just haft besök från vinhuset och de hade alla tre ”åldrar” tillgängliga Junior – Matsu El Picaro, Mellan – El Recio och Senior El Viejo.

De hade inte dessa viner i sin vinlista utan vi bara antog hennes rekommendation och tog Gamle gubben, utan att fråga priset. Fel fel fel. Förstå mig rätt, vinet var underbart, supergott till vår biff men när notan kom var det en liten chock. Två glas kostade en tredjedel av hela notan! Det var lite mer än vad vi brukar betala för ett vin på en restaurang. I varje fall oplanerat.

Denna gång köper vi vinet på färjan när vi åker till Åland och dricker det på farsdagsmiddagen. Vinet är dessutom gott, fylligt, mustigt med inslag av mörka bär, ekig och lång i smaken. Jättegott! Vi har alltså denna gång Matsu El Recio. Mellansnubben i glaset.

Det är Vintae i regionen Toro , som tillverkar dessa viner. Matsu betyder på japanska Vänta och det beskriver att det tar tid att tillverka vin. De lär använda vinstockar som är före vinpesten, alltså som överlevde den förödande pesten och de har över 90 år på nacken. De är alla tre gjorda med druvan Tempranillo. Enligt monopolet är skillnaden mellan de tre följande, samt prismässigt:

matsu

Matsu El Picaro – Pris 12 EUR

Junioren. Medelfyllig, medelhöga tanniner, körsbärig, björnbärig, smultronkaraktär, hallonkaraktär, kanel

Matsu El Recio – Pris 20 EUR

Mellansnubben. Fyllig, höga tanniner, toner av mörka körsbär, plommonkaraktär, vinbärig, lätta mockatoner, inslag av mörk choklad, ekig

Matsu El Viejo – Pris 36 EUR

Gamla gubben. Mycket fyllig, höga tanniner, toner av mörka körsbär, plommonkaraktär, lätt pepprighet, lätt kolaton, ekig

Sammanfattning

Jag tycker Matsu vin är en väldigt trevlig serie vin som inte gör en besviken. Jag har dock inte smakat Junior ännu. Passar väldigt bra till kötträtter men kan väl tänka mig att den matchar även en ostbricka eller något liknande.

9.11.2019

Andra vinprovningar:

FINA RÖDA VINER FRÅN KATALONIEN, SPANIEN

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.