Trevlig Självständighet 2020

Trevlig Självständighet 2020

Självständighet 2020 är en viktig dag i vårt självständiga land. I år fick vi ingen extra ledig dag när dagen faller på en söndag som ju också skulle ha varit trevligt. Men det var ju passande för ett så motgångarnas år som 2020 ändå har varit att vi inte fick någon extra ledig dag. I år blir det ett annorlunda firande för många, ingen bal på slotten, ingen konsert med filharmoniska orkestern inkluderat Finlandia hymnen av Sibelius. För oss är firande inte så väldigt annorlunda.

Vi firar hemma som vi brukar. Vi har dock haft som tradition att vara på Självständighetskonsert till Tampere Talo med Filharmoniska innan middagen. Nu tar vi musiken via datorn.  Vi lagar fyra rätters middag, pyntar fint med blåvitt denna annars gråa dag. Tänder det traditionella två ljusen i fönstret, som symboliserar ett ljus för de som blev vid fronten och det andra för de som kom tillbaka. En fin tradition. Även om det är lite oklart varför det är just två ljus som ska tändas.

självständighet 2020

Vår meny idag ser ut så här.

Skagentoast

Rödbetssoppa med getost

Rådjursstek med potatismuffinsar

Lingonmousse

Champagne Jean Sibelius

Dagen till ära införskaffade jag Champagnen Jean Sibelius, bara för namnet. Sippe har ju inte haft något med denna dryck att göra. Vinet görs av Anthony Betouzet i Champagne. Men det är vinhuset Carsin som drivs av finländare Juha Berglund i Bordeaux som ligger bakom idé och han producerar själv två Sibelius viner, ett rött och ett vin. Ni kan läsa mer om dem här Sibelieus viner.

Champagnen är gjort på alla tre druvor, Chardonnay, Pinot Noir och Pinor Meunier. Det har väldigt kraftigt brioche smak men passar väl till vår Toast Skagen. Själv föredrar jag mera friska Blanc de Blancs men kvällen till är var denna ändå välplacerad.

Rödvinet vi njuter till råddjursteken är en Rioja. Baron de Ley Reserva 2016.  Väldigt passiligt vin, kraftigt men inte för kraftigt till maten. 100% Tempranillo.

Fyllig, höga tanniner, toner av mörka körsbär, mogen tranbärighet, björnbärig, inslag av svartpeppar, lätta lädertoner.

Blåvitt är kvällen färgval

ÄDLA BUBBLOR I CHAMPAGNE

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.