Vad gör man en dag i Paris?

Vad gör man en dag i Paris?

En dag Paris, en dag Champagne och två dagar Alsace! Vi har en rundtur i Frankrike framför oss. Vi övernattar en natt i Paris, fortsätter till hjärtat av Champagne för en natt och fortsätter sen till vårt älskade Alsace för två nätter. Intensiv minisemester som visade sig bli riktigt lyckat. Börjar med vår dag i Paris och är det någon vits att tillbringa så kort tid? Svar ja, Bara man ställer in sig på att inte kunna se hela Paris. Vi valde hotell med omsorg för att minimera transporter från tågstation mm, kunde promenera via klassiska vyer och ha en god lunch. Det är ju att skrapa på ytan men samtidigt retar vi reslökarna att visst det kan vara värt med ett längre besök någon gång i framtiden.

Rum med utsikt

Vi anländer Paris med direktflyg från Helsingfors till Orly flygfält. Åker sedan med Orlyval shuttle till Antony, där vi hoppar på lokaltåget REM till Gare du Nord. Vårt hotell ligger på gångavstånd från stationen och vi hittar lätt till hotellet. Vi anländer efter kl 20 på kvällen. Hotellet är litet, rummet rätt slitet, dock har vi två extra sängar och en liten balkong med en suverän utsikt vi inte hade väntat oss. Vi stirrar rakt på Sacré-Cœur! Den skiner vitt i den annars mörka kvällen.

Sacre-coeur
Utsikten från vårt hotellfönster

Vi går till en närliggande restaurang för en öl och kvällsmål. En ljummen sensommarkväll, vi sitter inomhus men alla fönster öppna, så det var som att sitta ute. Och det är ju trots allt September. Vi dricker ölen som förrätt för att ta igen oss efter den långa resan. Till mat blir det dock pasta och ett glas vitt från Sancerre. Man börjar få känslan att vara på rätt plats. Trés bien!

Petit dejeuner
Petit dejeuner

Sacré-Cœur och Montmatre

På morgonen äter vi frukost “Traditionnelle francais” med kaffe, croissant och apelsinjuice på ett närliggande café.  Efter det promenerar vi upp till Sacré-Cœur, som tog bara tio minuter från vårt hotel. Morgonen är lite småkylig, disig och lite höstig. Utsikten är inte den absolut optimala, men ändå ser man därifrån hur stort Paris verkligen är. Vi besöker kyrkan men vi går inte upp till panoramavyn. Jag har varit där en gång tidigare, då var det sommar och klart väder och man kunde se hur långt som helst. Idag var vädret så pass disigt att det kändes inte värt mödan att ta sig dit upp.

paris

Därifrån fortsätter vi dock vår promenad till konstnärskvarteret Montmarte. Jättemysiga gator med restauranger, små butiker och konstnärer som väntade på att få avbilda turister. Stället höll just på att vakna till för vi är där redan strax innan kl 10. Men vi fortsätter längs Boulevard de Clichy och passerar klassiska Moulin Rouge, innan vi hoppar på metron som tar oss till stationen St Michel.

montmarte
montmarte
montmarte

Notre Dame har brunnit

Vi måste ju bara gå och titta om Notre Dame faktiskt har brunnit. Och tyvärr är det sant, några månader innan vårt besök hade den förödande branden ägt rum. Det är en sorglig syn, nerbrunnen spira och de takbalkar som är kvar svarta av sot.

notre dame
notre dame brunnit

Eftersom vi skall hoppa på tåget mot Champagne på eftermiddagen letar vi efter ett restaurang för lunch. Vi har tre rätters lunch med vin från Bordeaux på Bistro Dante. Som förrätt en Gaspachio som väl skulle ha räckt som huvudrätt, till huvudrätt har jag Carpaccio som kunde ha varit lagom som förrätt och avslutane med en klassisk Créme Brulée som dessert. Avot. Vi är klara med Paris för den här gången.

En trevlig dag med klassiska vyer. Hämtar därmed väskorna till hotellet och åker till Garde de l’Est och hoppar på tåget till Reims i Champagne. Tågresan tar bara 45 minuter. Väldigt behändigt och bekvämt att ta sig fram med tåg i Frankrike.

Andra resor till Frankrike:

DET VAR SOM ATT KOMMA HEM – ALSACE!

KÖRA BIL TILL DIJON I HJÄRTAT AV BOURGOGNE

OSTRON OCH VIN VID HAVET I ARCACHON

BERGERAC – VINREGION I FRANKRIKE

COGNAC – L’EAU DE VIE

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.