Ett Glas Vin,  Finland,  Resor

Valborgsmässoafton i Snöriket

Vi firar Valborgsmässoafton och Första maj i snöriket uppe i Lappland i Saariselkä. Vi har en härlig vecka med alla sorters väder. Långa skidturer i härliga landskap. Mycket snö. Vissa dagar blir spåren lite mjuka mot eftermiddagen när solen värmer men ack vilka härliga turer. Första dagen tar vi ut oss lite för mycket, för vi kunde inte lita på att vädret skulle hålla i sig hela veckan, så vi skidade över 30 km. Vädret var i stort fint hela veckan, med några undantag.

Valborgsmässoafton med Raclette

Ikväll har vi möjligheten att jämföra Champagne Blanc de noirs, Cava och Blanc de blancs från Nya Zeeland. Vi äter det tillsammans med den Scweitziga rätten Raclette. Vilket innebär du grillar tex champinjoner, zuchini, tomater, skinka, knackorv, ja lite vad som är till hands, på raclettegrillen. Till det hör även racletteosten som du värmer i små pannor i grillen. Jättegott och vinerna passade väl.

Blanc de noirs, Blanc de blancs och Cava

Det var inte så stor skillnad mellan Champagnen och Cavan, de har båda väldigt hög sura och en rostad karaktär. Lindauers blanc de blancs är fruktigare, friskare. Väldigt goda alla tre tycker jag och gjordes sig väldigt bra med maten och sällskapet.

André Clouet Grande Réserve Blanc de Noirs Champagne Brut, Druva: Pinot Noir 100%, Pris: 33.30 EUR. Mycket torr, hög syra, mogen citruston, kaneläppeltoner, mandelkaraktär, mineralig, svagt rostad

Villa Conchi Imperial Cava Extra Brut 2016, Druvor: Xarel-lo, Macebeo, Parellada, Chardonnay. Pris: 17,49 EUR. Mycket torr, hög syra, mogen citruston, krusbärig, lätt ananaston, örtig

Lindauer Special Reserve Blanc de Blancs Brut, Druva: Chardonnay 100%. Pris: 15,90. Mycket torr, hög syra, inslag av gula plommon, citronkaraktär, kapkrusbärig, rostad, lätt gräddighet

1:a maj brunch i Ivalo

I snöstorm leter vi efter vårkänslorna och beger oss till Ivalo på brunch till Aurora Village, som är ett relativt nybyggt komplex för utländska turister som vill komma och se norrskenet bland annat. Som så många andra ställen har det varit väldigt lugnt med utländska turister det senaste året. Vi äter dock en jättegod brunch, där förrätten helt klart spelar den viktigaste rollen. Smakligt och fräscht dessutom. Restaurangen är byggd som en kåta med högt till tak och en vedspis i mitten av rummet.


Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.