Vin från Rheingau – Auslese 2007

Vin från Rheingau – Auslese 2007
auslese rheingau

Vi öppnade ett inköp, en auslese, från Rüdesheim i Rheingau, Tyskland. På vår resa mellan Frankfurt och Champagne sommaren 2017 stannade vi till på vägen i Rüdesheim. Vi lunchade, sträckte på benen och hann med besök till två vinhus innan vi fortsatte vår resa. Idag var det då dags att öppna ett av våra inköp från den resan.

auslese rheingau
Georg Breuer, Auslese 2007

Välmogen Auslese Riesling

En flaska Auslese Riesling från Georg Breuer 2007. Det var dock i sista minuten för korken var inte i bästa skick. Den var sprucken men som tur var hade vinet inte tagit något fel. Färgen var så djup amber, att vi kunde ha trott vi öppnat en flaska öl. Smaken var dock söt med honung och aprikos. Ett nöje att få avnjuta med en kartong Belgisk choklad. Idag räknade vi inte kalorierna!!!

auslese rheingau
Färgen var djup amber
auslese rheingau
Korken var inte i bästa skick

Weingut Georg Breuer är ett vinhus som är grundat 1880 och idag är tredje generationen aktivt med i verksamheten. De odlar flera olika druvsorter på totala 36 hektar. Bland dem är Riesling självklart störst, därefter Spätburgunder (Pinot Noir), de andra marginella mängder i jämförelse.

Tyska Söta Viner – klassificering

De söta tyska kvalitetsvinerna heter Prädikatsweine. De hör formellt till gruppen Qualitätsweine. De har även krav och bestämmelser som rör framförallt druvornas mognadsgrad. Sockerhalten ligger på mellan 170-340 gr/liter för dessa viner.

Kabinett – Druvorna skördas i ett tidigt skede. De ger fruktig karaktär, med smak av gröna äppel och citrusfrukt men låg alkoholhalt, 8-9%. De passar som aperitif.

Spätlese – Plockas sent ”late harvest” , de får mera koncentrerad smak, mognare, inte så fruktig, mjukare citrus aromer, persika och aprikos.

Auslese – Produceras på utvalda druvklasar som får mogna och uppnå relativt kraftig sötma. Går bra till desserter eller njutas som sådan. Lagrar man länge minskar sötman.

Beerenauslese – en ovanlig och dyr sött vin som är producerat på speciellt utvalda druvor och med hjälp av ädelrötan. Sötare än Auslese och passar enbart som dessertvin.

Trockenbeerenauslese – framställs i de absolut bästa årgångarna från speciellt utvalda druvor som har blivit angripna av ädel röta i sån grad att de är som små russin.

Eiswein – som namnet säger Isvin, är det gjort på frusna druvor. Det betyder att druvorna måste bli angripna av frost på minst -8 C, så skörden sker ofta på natten vintertid. De är ofta syrligare än tex Beerenauslese även om sötman är den samma. Går att lagras väldigt länge.

Rheingau vinregion

Av Tysklands vinregioner är Rheingau inte den största och inte heller den mest prestigefulla kanske men historiskt sett är den väldigt betydelsefull. Det finns misstankar på att vinodlingar var här redan på 1100-talet och det är dokumenterat att Riesling har funnits på 1400-talet. De producerar väldigt kvalitativa viner, främst då av Riesling. Men här odlas också Spätburgunder (Pinot Noir) och andra mindre druvor som Grauer Burgunder (Pinot Gris), Weißer Burgunder (Pinot Blanc), Orléans och Heunisch. Av Tysklands totala produktion består Rheingau med 3%.

Regionen ligger alltså i Hessen längs med floden Rhen och bifloden Main, mellan Lorch och Wiesbaden. Regionen är skyddat av de nordliga vindarna av Taunusbergen vars långa branta södersluttningar ger idealiska förhållande för Riesling odlingarna. Däremot kring Assmanshausen, där floden åter svänger norrut, finns regionens bästa lägen för spätburgunder (pinot noir). Mest känd dock är nog staden Rüdesheim.

11.8.2019

Läs mer om vårt besök i Rüdesheim här:

ÄDLA BUBBLOR I CHAMPAGNE

Och vårt besök till Mosel:

MOSEL – SLUTTANDE VINER

Vinprovningar av Riesling kan du läsa om här:

BLINDTEST AV RIESLING

VINPROVNING AV SVALT STILIG RIESLING

TAMPERE WINE FEST

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.