
Vin från Sicilien
Vinklubbens april vinprovning hade vin från Sicilien som tema. Det var ordnat på Vinoteket med paret Langefeldt som värdar från firman Weinwelt Langefeld. De har lång erfarenhet som importörer och dessutom arrangörer av vinresor. De satsar på ekologiska och biologiskt, därmed var alla viner vi smakade denna kväll ekologiskt odlade viner.
Sicilien är medelhavets största ö och som vinregion består det av ca 20 olika appellationer och är Italiens fjärde största vinregion. Största delen av produktionen går däremot för produktion av starkvinet Marsala. Endast ca 5 % går till vinproduktion på Sicillien. Sicilien skulle vara ett intressant resemål hur som helst. Till och med på Etnas sluttningar lär det odlas vin.
Viner vi smakade:
Mezzogiorno Grillo DOC 2018
Skarp, citrus, fruktig, smuttarvin sommartid
Chardonnay Gerbino Terre Siciliane IGP 2018
Balanserad, citrus, syrlig, mineraler och dessutom lång smak
Rosato di Nero d’Avola Germino Sicilia DOC 2018
Rosé, fräsch och dessutom trevlig
Mezzogiorno Nero di Troia IGT 2017
Lakrits, röda bär, vitpeppar
Rosso gerbino Terre Siciliane IGP 2016
Fyllig, röda bär, även tanniner och balanserad
Nerello Mascalese Terre Siciliane IGP 2015
Från Etnas sluttning, läder, även fyllig, lite skarp, med mat kan den vara ok
Sammanfattning
Vin från Sicilien är åter en alldeles ny region att utforska för mig. även jag har smakat något rött härifrån tidigare som jag har tyckt om. Ett intressant område i sin helhet förstås. Vinerna vi smakade var de vita dock ganska enkla och ingen som riktigt trädde fram. Av de röda tycke jag däremot bäst om Rosso Gerbino Terre Siciliane IGP. Ett ganska fylligt, balanserat vin med tanniner. Det skulle passa perfekt till en kötträtt eller varför inte något krämigare pastarätt.
25.4.2019
VINKLUBBENS VINPROVNING DAGEN TILL ÄRA
Relaterade

Tampere Wine Fest
Du kanske också gillar

Pinot Noir från hela Världen
12/09/2019
Klassiska viner från Veneto regionen
25/09/2019