viner portugal

Vin från soliga Portugal

Vi bekantar oss med vin från soliga Portugal. Dom är ju kända för sitt portvin och Madeiravin men få är medvetna om att där även tillverkas riktigt goda stilla viner.  Vi har besök av fyra odlare från Portugal, en från varje kategori, en för vit, en för röd, en för portvin och en för Madeiravin. En fullständig genomgång vad Portugal har att erbjuda vinvärlden.

Varje odlare höll sin egen presentation om sina vin och odlingar. Historia och vad deras regions förutsättningar för vinodling har. Sen smakade vi två vin från varje odlare.

röda och vita

Anselmo Mendes Vinhos

I norra Portugal i regionen Vinho Verde odlar Anselmo Mendes Vinhos vita viner av bland annat druvan Alvarinho. Vi fick smaka en blend av tre druvor och ett singel vin av just druvan Alvarinho. Kanske i lite lättare klassen, lite tunna alltså men en fin och fräsch smak.

Herdade do Esporão

David Baverstock från Esporao har sina rötter i Australien men har odlat vin hos Herdade do Esporão i Alentejo i södra Portugal sedan 90-talet. Här representerade han de röda vinerna. Vinerna var rätt fylliga med måttliga tanniner. En trevlig överraskning. I min smak, helt enkelt.

Symingon Family Estates

Gustavo Devesas från Symingon Family Estates är trots sina unga år en erfaren portvintillverkare. Vi fick smaka två portviner i olika ålder. Till skillnad från stilla viner, som blir mörkare och intensivare i färgen när de blir äldre så är det tvärtom med portvin. Unga portvin är mörkröda till färgen, med åren blir det tunnare och ljusare i sin intensitet. Portviner odlas traditionellt i regionen Douro, och är det mest kända området skulle jag tro. Här odlas även vanliga röda viner.

portvin och madeira
Portvin och Madeira

Blandy’s Madeira

Fransisco Albuquarque, Blandy’s Madeira, har fått utmärkelser flera gånger för sina Madeira viner. Att vara vinodlare på Madeira är utmanande, dels terrängen med kuperat och mycket branta odlingar men även klimatet, som kan ändra från 20 grader och sol till ösregn och 10 grader på bara några minuter. Har odlats i samma familj i sju generationer.

portvin

Vin vi smakade

Vita:

Muros Angigos Escolha, 20% Alvarinho, 40% Loureiro and 40% Avesso – Pris 12.48 EUR

Contacto Alvarinho, 100% Alvarinho – Pris 16.99 EUR

Röda:

Esporão Colheita 2017, Aragonez, Cabernet Sauvignon, Touriga Franca – Pris:13,99 EUR

Esporão Reserva 2017 Alicante Bouschet, Aragonez, Trincadeira, Cabernet Sauvignon – Pris 22,98 EUR

Portvin:

Dow’s Late bottled Vintage Port – Pris 11,90 EUR (0,375 l)

Dow’s Colheita 2007 Single harvest port – Pris 34,89 EUR (0,75 l)

Madeira:

Blandy’s Santa Luzia Madeira – 11,59 EUR (0,375 l)

Blandy’s 5 year old Bual Madeira – 15,99 EUR (0,375 l)

Sammanfattning

Jag har inte haft möjligheten att bekanta mig portugisiska stilla viner tidigare, i varje fall inte i sån utsträckning att jag skulle ha något minne av den. Madeira vin har jag smakat förstås och Portvin likaså. Det var dessutom trevligt att vinodlarna själva var representerade och berättade om sina viner och sina odlingar. Jag tyckte absolut bäst om de röda vinerna.

6.11.2019

Andra vinprovning:

BORDEAUX VINER 1969 VS 2015

KRAFTIGA RÖDA VINER

PINOT NOIR FRÅN HELA VÄRLDEN

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.