Vinklubben tjugo år med champagne

Vinklubben tjugo år med champagne

Vi skulle ha firat vinklubben med champagne redan för ett och ett halvt år sen men på grund av vad vi alla vet blev det flyttat, två gånger. Nu är det då äntligen dags, tredje gången gillt, för att korka jubileumchampagnen. Säkert för att hela vinklubbens verksamhet har legat på sparlåga i så gott ett och ett halvt år var det ingen stor fest. Vi är ändå 16 jubilarer som samlas i Vinotekets lokaler i centrala Tammerfors. Ordförande har med lite hjälp även plockat ihop en buffé med lite kallskuret, ostar, sallader och dipp. Temadrycken är ju naturligtvis champagne, alltså hela kvällen igenom.

Som välkomstskål har vi Champagne Jean Sibelius från champagnehuset Anthony Betouzet. Den är gjord av de tre klassiska Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Menueir. Vi har smakat den en gång tidigare. Den ger oss inga stora känslor men är ändå helt ok och passar mer än väl som välkomstskål en sådan här kväll. Pris 35 EUR. Läs om vårt tidigare smaktillfälle här: Självständighet 2020

Kvällens övriga Champagne är från Barbier Louvert och vi smakar total sju olika champagner från dem.

Claire d’Aulnaie Brut Blanc de Noirs – 24 EUR

  • 85% Pinot Meunier 15% Pinot Noir

L’héritage de Serge Brut Blanc de Noirs – 27 EUR

  • 100% Pinot Noir

L’Héritage de Serge Extra Brut Blanc de Noirs – 27 EUR

  • 100% Pinot Noir

Cuvée Blanc de Blancs – 28,50 EUR

  • 100% Chardonnay

Cuvée d’Ensamble Prestige Grand Cru – 29,50 EUR

  • 60% Pinot Noir 40% Chardonnay

Cuvée Thélpille Blondel Millésime 2014 – 34,50 EUR

  • 60% Pinot Noir 40% Chardonnay

Les Vignes d’Henri Blanc de Noirs – 44,50 EUR

  • 100% Pinot Noir

Eftersom vi är i feststämning genomförde vi ingen tasting i god ordning utan var och en får smaka fritt och hälla upp champagne i egen takt ur kylaren. Så någon riktig kläm får jag inte på vilket är mest i min smak. Det jag i varje fall tar av flera gånger är Les Vignes d’Henri och L’Héritage de Serge Brut. En gemytlig kväll har vi och smakligt att äta till.

Barbier-Louvert

Barbier-Louvet champagne är grundat 1835 av Théophile Blondel då han köpte och planterade sina första vinstockar 1835. Gården har alltså gått i arv från generation till generation.  Nuvarande namn kom till 1970 när vinodlarparet Barbier och Louvet grundade ett nytt varumärke. Idag är det däremot deras barna Céline och David som har tagit över verksamheten. Deras egendom ligger i Tauxières Mutry mitt i hjärtat av Champagne mellan Éperney och Reims.

Vi hoppas nu att Vinklubbens verksamheten ska dra igång igen och vi kan se fram emot en tema tasting varje månad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.