Vinklubbens vinprovning Dagen till ära

Vinklubbens vinprovning Dagen till ära

Dagen till ära, fick jag denna fina skapelse till frukost samt Champagne. Min tonåring hade lagat tårta av mina favoriter Gröna Kulor! Vilken tjej man har!  På kvällen var det dessutom vinprovning i Vinklubbens regi.  Snacka om superdag! Inför denna vinprovning hade var och en i styrelsen valt ett vin, så det var inget speciellt tema utan bara vad som hade fallit dem in, en speciell druva, en speciell region, en vacker etikett eller ett namn som sticker ut. Alltså alla kriterier för varför vi konsumenter köper viner i allmänhet. Hur ofta har man inte köpt ett vin för etikettens skull? Alla som gjort det, räck upp en hand. Jag har min arm uppsträckt, det har jag gjort massor med gånger och fortsätter att göra det. Nu kanske jag lägger in lite mera tanke att jag även vill ha en speciell druva eller region, men etiketten har stor inverkan.

Samtidigt var det även klubbens årsmöte, så vi hade ingen speciell presentation av vinerna. Den traditionella omröstningen hann vi dock med och en sammanfattning av den ser ni nedan. Därför blev det en liten sillsallad kan man väl konstatera.

Viner vi smakade:

Tomero Torrentés, Torrontés, Mendoza, – Pris 15,60 EUR

Simonis Gewurtzraminer, Alsace, Frankrike – Pris 19,40 EUR

Sibylle Kuntz Riesling Kabinett Trocken, Mosel, Tyskland – Pris 23,20 EUR

Xi-Ro Rouge, Xinomavro 80%, Rodititis 20%, Pella, Grekland – Pris 21,20 EUR

Waiting for Tom, Pinot Noir, Balufränkisch, Zweigelt, Burgenland, Österrike – Pris 23,50 EUR

San Cassiano Superiore Ripasso, Corvina 70%, Molinara 15%, Rondinella 15% Valpolicella Italien – Pris 18,90

Sammanfattning

Slutligen visade sig vinprovningen bli en liten rundtur i Europa med en avstickare till Mendoza i Argentina. Däremot ett nytt område var definitivt Grekland. Överst på min lista och en 5 av 5 poängare bland de vita, utan större förvåning rieslingen från Mosel och av de röda gav jag Valpolicellan mina högsta, 3 poäng.  Ibland är det bara det välbekanta och trygga som går hem hos mig. Däremot vann Valpolicellan totalt och Gewurtsraminern från Alsace blev en god två. Jag hade satt den på andra plats på min lista. Min vinnare Reisling blev fyra totalt sätt, men det var bara en poäng som skiljdes mellan trean och fyran.  Sammanfattningsvis höll jag någorlunda samma linje som de övriga i vinklubben den här gången. Det händer inte alla gånger på vinklubbens vinprovning.

14.3.2018

Läs om min resa till Champagne: Ädla bubblor i Champagne eller till Alsace Det var som att komma hem – Alsace

Gröna Kula tårta

2 kommentarer på “Vinklubbens vinprovning Dagen till ära

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.