Vinprovning Franska viner

Vinprovning Franska viner

September vinprovning med vinklubben bär alltså temat Franska viner. Ja, kan ju inte sticka under stolen med att det känns som ett säkert kort dessutom. Det är importören Viinimestarit som håller i och har valt ut vinerna. Dessutom har de arrangerat med lite tilltugg, en fransk svamppaj, franska ostar, baguette mm. En väldigt trevlig kväll i sin enkelhet alltså.

Viner som vi har i glasen är följande:

David Ermel Crémant d-Alsace 2018 – Pinot Blanc, Auxerrois Blanc, Pinot Gris, 14 EUR

                          En trevlig början på kvällen med lite bubbel. Fruktigt och friskt i sin smak

Schmitt Alsace Bollenberg – Sju druvornas mix, Riesling, Sylvaner, Muscat, Gewurztraminer, Pinot Blanc, Pinot Gris och Pinot Noir, 14 EUR

Att blenda viner i Alsace är däremot ovanligt med har börjat komma mer och mer. Jag tycker däremot det känns lite som en sillsallad, en röra utan dess like och får inte tag i smaken. Syrligheten kommer bra fram i alla fall.

Schmitt Riesling Bollenberg – Riesling, 13,50 EUR

Nu är vi däremot mera på traditionella marker, rieslingens mineraler och citrusfrukt kommer väl fram och känns väldigt bekant. En god helhet och säkert o hemvant.

Schmitt Pinot Gris Le Marechal – Pinot Gris som legat i ekfat, 23 EUR

Att lagra på ekfat är inget väl utbrett sätt i Alsace och detta vin näst intill unikt i det avseendet. Jag känner inte eksmaken så där väl utbrett men mina bordskamrater beskriver den utmärkande.

Château Tour Grand Faurie 2015 – Merlot 90% Cabernet Franc 10%, 25 EUR

Odlat på den högra banken nära klassiska St Emilion. Vinet är fruktigt, tanniner med jag tycker det är lite spetsigt och strävt. Med en bit mat skulle det säkert komma till bättre rätt.

Château Moulin de Chasserat 2010 – Merlot (min 90%) Cabernet Sauvignon, 21 EUR

Doftar väldigt mycket stall eller läder. Smaken är betydligt mjukare och fylligare.

Mörka bär och väldigt mjuka tanniner.

Vem är då vinnaren?

Ikväll har vi dessutom den traditionella spännande omröstningen. Var och en ger poäng mellan 1-5 och det är dessutom lovligt att ge samma poäng till alla viner om man känner för det. Jag personligen ger alltså vin nr 3 och 6 fyra poäng var. Sämst ger jag till tvåan, bara två poäng. Slutligen så är det mycket jämt denna gång. Mest poäng får förvånansvärt nog vin nummer fyra Pinot Gris lagrat i ekfat med 69 poäng och tvåa blir vin nummer tre Riesling med 68 poäng och trea blir vin nr 1 Crémanten med 67. Så ni ser att det är bara ett poängs skillnad mellan de tre vinnarna. Sämst placerar sig vin nummer två, sju sorters mixen med 51 poäng.

Domaine François Schmitt

Gården ligger i byn Orschwihr, som ligger söder om centrums staden Colmar. François tog över familjegården på sjuttiotalet och utvecklade och byggde ut. Idag är även hans son Frédéric aktiv i gårdens verksamhet. De odlar på 13 hektar på Bollenbergs sluttningar och Grand Cru regionenerna Pfingstberg och Zinnkoepflé. De odlar alla sju traditionella Alsace druvor och även Chardonnay.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.