Vinprovning och Argentinsk mat.

Vinprovning och Argentinsk mat.

Vi får inbjudan till restaurang Winebridge till en Argentinsk kväll och vinprovning. Under kvällen smakar vi viner från Argentina i vägledning av sommelier Emilio Pardo. Honom har vi träffat en gång tidigare på Winebridge i vinets tecken.

Läs om det här: MAT OCH VIN FRÅN ARGENTINA

Idag bjuder han på en genomgång av Argentinska Malbec viner från olika regioner. Bland annat får vi viner från Salta, San Juan och Mendoza. Ett vin är dock vitt och gjort på Torrontés och kommer från Salta.

Argentinas vinregion

Argentinas vindistrikt sträcker sig alltså 2000 km från Salta i norr till sydspetsen Patagonia, Chubut, som ligger på 42 breddgraden. Där experimenterar man med Pinot Noir, Riesling och Chardonnay. Mest karaktäriserat för Argentina är alltså vin som odlas på höjder, vinodlingar finns upp till 3000 m höjder. Klimatet är därmed ofta svalt och torrt. Salta ligger i norra distriktet och här finns odlingar på 3000 m höjd i Cafayate. Mest kända och viktigaste vindistriket är utan tvekan Mendoza. Härifrån kommer 70-80% av landets viner och då pratar vi även mycket Malbec. Mendoza är indelat i fem deldistrikt och de högsta odlingarna här ligger på ca 1500 m höjd. San Juan är landets varmaste vinregion och näst störst efter Mendoza.

Viktigaste och mest kända druvan är nog Malbec, som ursprunglingen kommer från Bordeaux, men gör sig väldigt bra här. Andra viktiga röda druvor är Cabernet Sauvignon, Syrah, Bonarda, Cabernet Franc och Pinot Noir

argeninska vinprovning

Viner vi smakar är:

Vitt:

Michel Torino Cuma Organic Druva: Torrontés, 2019 Region Salta – Pris 9,98 EUR

Torr, medelhög syra, limekaraktär, litchikaraktär, passionsfruktskaraktär

Rött:

Finca Las Moras Black Label Druva: Malbec 2018 Region San Juan – Pris 14,98 EUR

Fyllig, höga tanniner, toner av mörka körsbär, svartvinbärig, fikonkaraktär, chokladig, kryddig

Finca Las Moras Los intocables Black Druva Malbec 2018 Region: San Juan Pris 14,98 EUR

Mycket fyllig, höga tanniner, toner av mörka körsbär, plommonkaraktär, chokladig, lätta mockatoner, svag örtighet, ekig, varm

Trapiche PURE Black Druva Malbec Region Mendoza 2018 Pris 12,98 EUR

Medelfyllig, medelhöga tanniner, toner av mörka körsbär, plommonkaraktär, tranbärig, träig, lätt örtighet

Don David Reserve Druva: Malbec 2018 Region Salta, Pris 12,98 EUr

Fyllig, höga tanniner, svartvinbärig, toner av mörka körsbär, plommonkaraktär, lätta mockatoner, rostad

Trapiche Tarroir Series Finc Coletto Druva Malbec 2014 Region Valle de Uco, Mendoza Pris 29,98 EUR

Mycket fyllig, höga tanniner, svartvinbärig, kryddig, ekig

Emilio berättar dessutom om förhållande och klimatet som de olika regionerna representerar. Väldigt intressant och mer och mer växer ett intresse för Argentina, även som resmål. Av kvällens viner är det absolut Trapiche från 2014 som faller oss mest i smaken. De andra är kanske lite väl unga kanske. Näst bäst är Don David från Salta. Däremot om vi vill dricka vitt vin så tyr vi nog oss till ett annat land än Argentina. Vinet var inte dåligt, men får jag välja tar jag ett annat land för vitt.

Efteråt stannar vi för att äta en bit mat, med argentinsk tema förstås. I köket är Silvia som vi lärt känna från kockkurserna jag har skrivit om tidigare. Hon är dessutom glad att se oss, det var hon som tipsade oss om kvällen, för övrigt. Maten är väldigt god. Tre rätter. Argentinsk vinprovning och mat, vilken kväll.

20.8.2020

Kockkurs: LAGA ARGENTINSK MAT MED ETT PROFFS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.