Vinresa till Tallinn – låter det konstigt?

Vinresa till Tallinn – låter det konstigt?

En vinresa till Tallinn låter kanske lite långsökt och konstigt. Det var min första reaktion själv när jag fick inbjudan från Vinklubben. Det visade sig dock bli en helg full med upplevelser och intressanta möten. Vi hade vinprovning med Estlands bästa sommelier och dessutom fick vi bekanta oss med Estlands Dryckeskulturens Museum inklusive vinprovning och avslutade med en fin middag på Restaurang Leib i Gamla stan.

Tallinn
Toompe Tallinn

Luscher & Matiesen – Estlands Dryckeskulturets museum

Vår guide Peke Eloranta mötte oss utanför museets port i Toompaa backen. Han berättade en otrolig historia hur museet fick sin början och varifrån Luscher & Matiesen hela historia började och hur han själv blev en del av den.

Historien bakom

År 1910 grundar Arnold Luscher och Paul Matiesen en vodkafabrik i Moskva, Ryssland och de importerar även vin. Under historiens vingslag har många förändringar och turer skett genom företagets historia men företaget startade dock på nytt i Tallinn 1921 och de började med att tillverka bär och fruktviner. Deras produktion växte och importen av kända märken så som Barton & Guestierin viner, Gordon gin, Johnnie Walker whisky, Heidsieck Monopole champagne och Edmon Dupuy konjak växte.

Man tillverkade och flaskade alltså flera olika viner och alkoholdrycker under Matiesens namn. Under blomstrings tiden hade man 200 000 liter vin som mognade i källaren och den totala årlig produktionen överskred 400 000 liter. Historiens vingslag och kriget knackade åter på dörren. År 1940 flydde Luscher tillbaka till sitt hemland Schweitz och Paul Matiesen tog tragiskt sitt liv när ryssarna kom. Hans systerson Dimitri Matiesen som även var aktiv inom företaget lyckades dock fly till Sverige i sista minut och påbörjade ett nya liv där.

Lüscher and Matiesen
Estlands Dryckeskulturets museum

Otroligt möte med en 100-åring

När Dimitri fyllde 100 år 2008 besökte han Tallinn första gången efter sin flykt från Estland och Peke och hans vägar råkade mötas. På den vägen nystartade Peke därmed Luscher & Matiesens verksamhet och öppnade 2013 museet Estlands Dryckeskulturets museum. Peke och hans fru är också pionjärer inom vinodling i Estland. De odlar på ön Moon (Muhu på estniska) bland annat Rondo, Solaris och Pinot Noir druvor och lyckades 2015 göra sitt första vin av egenodlade druvor. Muhu Veinitalu – Muhu Vinhus driver vinturism och gästhusverksamhet på ön. Moon ligger alltså mellan Ösel och fastlandet på Estlands västkust.

Han höll också en vinprovning åt oss och öppnade mousserade vinet med foten av ett vinglas. Vi smakade goda viner från främst Frankrike och tillsammans med Pekes kännedom och enthusiasm hade vi ett väldigt gemytligt besök. Som vinprovningens avslut fick vi även smaka ett rabarbervin från Pekes vinhus. Kan verkligen rekomenderas när ni besöker Tallinn nästa gång.

Vin i Tallinn
Vin vi smakade

Vin vi smakade:

Calmel & Joseph Crémant, Rare white blend, Limoux, Frankrike

Villbois Pouilly Fumé 2014 Sauvignon Blanc, Loire, Frankrike

Chateau D-Arlay, Chardonnay & Sauvignon Blanc, Jura Frankrike

Domaine Gayda Figure Libe Cabernet Franc, Languedoc-Roussillon, Frankrike

Menhir Pietra 2016 Susumaniello, Salento, Italien

Matiesen Dessert, Rabarbervin 2018, Estland

Estlands Sommelier nr Ett

Wine Bar Pazzo i Gamla Stan hade vi en vinprovning med Estlands bästa Sommelier Ketri Leis. Trots sina unga år har hon vunnit titeln tre år i rad. Hon höll en väldigt intressant tasting och vi fick smaka på bland annat naturvin och orange vin, som det har skrivits en hel del om den senare tiden. Det är en vinsort jag har väldigt svårt med, speciellt Orange vinet.  Men för allmänbildningen var det verkligen intressant att smaka.

Ketri Leis
Ketri Leis – Estlands Sommelier Nr Ett
Vin i Talllinn
Vin vi smakade
Vin i Tallinn
Vin i Tallinn

Vin vi smakade:

Vita

Particella 128, Spumante 2016 Italien

Ribeiro Santos, Encruzado 2016 Portugal

Carpinus, Furmint, Ungern

Orange

Loxarel a pèl –   A pel betyder på katalan oövertäckt. Organiskt, biodynamiskt, jäst med vildjäst, förlängd skalkontakt, vilket gör det till ett sk Orange wine.

Orange vin
Orange vin

Röda

Paul Benoit & fils, Trousseau 2013, Jura Frankrike

Weingut Moric, Blau Fränkisch 2016 Burgenland Österrike 

Leib Tallinn

Fin Middag på Restaurang Leib

Finedining på resturang Leib i Gamla Stan. Vi hade förmånen att få sitta i kabinetten som ärEstlands Skottska Klubbens privata, vars  hedersmedlem dessutom är ingen mindre än Sir Sean Connery. Hans staty/byst står även utanför restaurangen.

Tallinn Leib
Dekanter
Travaglini, Gattinara, Nebbiolo Piemonte
Travaglini, Gattinara, Nebbiolo Piemonte

Gubben min valde vinet åt oss och vårt vins dekatering blev en programpunkt för hela sällskapet. Vinet vi drack var Travaglini, Gattinara, Nebbiolo Piemonte Italien 2014. Det dekanterades i en decanter som liknade en svan och med hjälp av ett levande ljus. Hela proceduren var uppseendeväckande och ceremonial nästan Vinet var dessutom otroligt gott och passade perfekt till vår varmrätt av hjort.  Maten var helt utsökt från början till slut. Lite huvudbry blev det när vi skulle betala och ha det uppdelat på så många personer men servitören var flexibel och fick det uppklarat med bravur. Promenaden till hotell Viru fick göra i fullmånens sken. Mätta och belåtna efter en fullspäckad dag med många upplevelser.

Leib Tallinn
Dekanter Tallinn

Sammanfattning

Vem kunde väl förvänta sig att en vinresa till Tallinn kunde bli hur lyckad som helst. Mycket tack vare två personligheter Peke Eloranta och Sommelier Ketri Leis, båda av dem gav oss mer än vi hade förväntat oss. En resa till Moon till Muhu Veintalu skulle kunna bli en intressant fortsättning och ett intressant mål för en kommande resa i vinets tecken till Estland. Där odlar Peik och hans fru vin och erbjuder även övernattning i gästhuset.

Maj 2109

Andra resor finner ni här:

VISIT TILL ÅBO MED TEATER OCH MIDDAG

PÅ KORSIKA FINNER MAN SOL BAD OCH VIN

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.