Vinvandring i Tammerfors

Vinvandring i Tammerfors

Möte med vinproducenter

Importören Viinitukku arrangerade denna vinvandring i Tammerfors på Hotel Lapland. Dessutom hade de bjudit in producenter från deras sortiment. Man hade även möjligheten att köpa kuponger med vilka man fick smakprov av de olika producenters viner. Odlarna var själva på plats och berättade om vinerna och deras inställning till vintillverkningen. Vi bekantade oss med vinodlare speciellt från Bourgogne, eftersom vi just ligger i planeringen av kommande sommarens resa till Dijon.

Duellen Bordeaux mot Bourgogne

Omedelbart därefter hade vi inbokat vinprovning med Sommelier Samuil Angelov och han tog oss till Bordeaux och Bourgogne. Nämligen han försökte förklara skillnaden mellan dessa storregioner av viner i Frankrike. Självklart båda av dem är förebild och vägledande för många vinodlare i hela Världen.  Däremot en snabbdragen skillnad som vinregion är att i Bourgogne är dom jordbrukare och i Bordeaux snurrar det mer kring slotten Châteaus och vinet säljs via förhandlare. Som vin är skillnaden också stor, för i Bourgogne odlas bara Pinot Noir av den blåa druvan och de gör singelvin och i Bordeaux odlas främst Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc och där blendas alla viner.

vinglas med vin
Vår dukning för vinprovningen Bordeaux mot Bourgogne
vinflaskor Bordeaux och Bourgogne
Duellen Bordeaux mot Bourgogne

Viner vi smakade

Bourgogne

Chablis les Cru Montmains 2016, Chardonnay Pris 27,94 EUR

Gevrey-Chambertin “Lavaut St Jasques” 2011 Pris 80,31 EUR

Chassagne-Montrachet Vieilles Vignes 2014 Pris 60,26 EUR

Cotes de Nuits-Villages Vieilles Vignes 2014 Pris 32,31 EUR

Bordeaux

Chateau de Chambrun Lalande-Pomerol 2008 39,00 EUR

Chateau Lalande Borie St Julien 2012 39,00 EUR

Middag med vin

Slutligen var det femätters middag och varje bord hade fem olika nummer, som ledde till att en viss vinodlare kom och presenterade sitt vin till oss, vilket vi sen avnjöt till maten. Det visade sig vara en super häftig ide. Eftersom hela middagen fick en helt ny dimension. Dessutom var maten välplanerad och god, vilket passade vinerna perfekt. Vilken njutning! Vi fick Enare sik med sikrom till förrätt, rödbeta och renhjärta, dessutom lammfilé till varmrätt låter väl inte heller så dumt. Däremellan hade vi även kungskräftor och palsternacka. Avslutningsvis fick vitchoklad, glass och selleri till efterrätt.

efterrätt
Efterrätten med glass vitchoklad och selleri
vinflaska
La vida al camps fina etikett

Viner vi fick till maten var:

La vida al Camp Brut organic – Spanien

Pierres Sauvages Pinot d’Alsace – Frankrike

Langhe Chardonnay Cadet – Piemonte, Italien

Carnasciale – Toscana, Italien

Mistela Josefina Pinol Red – Spanien

Sammanfattning:

Sammanfattningsvis kan jag bara konstatera, vilken heldag i vinets tecken. Det vill säga många nya möten med vinodlare, en jätteinspirerande vinprovning med ett proffs och som pricken på I:et, en fulländad middag med perfekta viner och sällskap. Vinvandring i Tammerfors kan jag göra igen.

27.1.2018

Besök Importören Viinitukku här: Tampereen Viinitukku Oy

Läs om vår förra vinprovning med Samuil Angelov: Möte med vinproducenter och vinprovning av Alsace viner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.