Virtuell vintasting – kommit för att stanna?

Samhället som stängs

Virtuell vintasting, har de kommit för att stanna. I och med att samhället stängdes i våras, har alternativa sätt att umgås dykt upp.

Under första corona tiden och kalendern som tömdes i rask takt för oviss tid. Vi började alltså jobba hemifrån i mitten på mars och återvände till kontoret några dagar i veckan från och med juni. Vi håller oss mest hemma, går till en närliggande lunchrestaurang för take-away på dagen. Om det är fint väder, tar vi en promenad på kvällen. Tiden rullar på och tidsbegreppen suddas ut.

Vi lider inte så mycket av att vara hemma, dagarna jobbar vi, Gubben och jag, mitt emot varandra vid köksbordet och dottern går sin skolan i sitt rum. Hunden är väl då mest förvirrad att alla är hemma helt plötsligt! Dagarna är intensiva med mycket jobb. Vi försöker dock städa undan ”kontoret” till kvällen och helgerna. Det är sen att sysselsätta sig med andra saker än normalt. Jag pusslar säkert tre fyra pussel. Det är egentligen riktigt kul, har alltid tyckt om att pussla men har inte haft tid till det på evigheter. Sen deltar jag några gånger i virtuell gympa.  Därtill deltar vi i flera virtuella vinprovningar och möten. De kommer lite hastigt på så vi hinner inte införskaffa samma vin de hade, men vi knallar ner i källaren och tar en flaska på måfå.

Virtuell vintasting
Tasting hemma vid köksbordet
Testade även ur två olika glas – och visst var det skillnad

Rödvins tasting

Den gången blir det en Cono Sur Ocio från Casablanca Valley Chile. Det är 100% Pinot Noir med en alkoholhalt på 14%. Årgång 2015. På Alko har de en 2017 som kostar 55 EUR. Vi har ingen riktig minnesbild varifrån vi har köpt vinet, kanske på färjan.

Enormt fylligt och gott blanserat vin. Enligt Alko monopolet så har vinet följande karaktär:

Fyllig, medelhöga tanniner, boysenbärig, tranbärig, mogna plommontoner, toner av kakaobönor, svag violton, ekig, generös

Vi för alltså våra egna anteckningar om vinet men det är ändå intressant att lyssna på experternas diskussioner om vinerna de dricker. De talar ju inte bara om vinet de har i glasen utan diskuterar många intressanta ämnen kring vin i allmänhet och om nyheter inom vinbranchen.

Testa olika glas

Samma är det med tastingen där de testar olika glas. Jag letar upp glas vad vi har i skåpet och vi testar oss fram med vad vi har. Kunde väl konstatera att vinet smakar annorlunda beroende på hurdant glas du använder.

Virtuell vintasting och jämförelse av glas

Vi smakar en Lindauer ur fyra olika glas, det klassiska champagneglaset som är långsmalt och högt, det sk flute, flöjtmdódellen, sen ett lite mera liknande den klassiska tulpanmodellen och två helt vanliga vinglas. Skillnaden är verkligen uppenbar mellan de olika glasen. Skulle jag ha märkt någon skillnad utan jämförelse så nära inpå, det vet i tusan. Men när man smakar dem alla en efter en, märker man skillnaden, speciellt mellan det smala glaset och det sk tulpan glaset. I det smala kommer smaken väldigt rakt på och skarpt medan i tulpan glaset ger en rundare mera balanserad smak.

Lindauer, Blanc de blancs, Chardonnay, Nya Zeeland. Pris runt 15 EUR.

Ett trevligt mousserande, men väldigt svaga bubblor. Smaken är fräsch med citron och mineraler, en rostad doft. Lite gräddig.

Sammanfattning

Nu i början på december står vi just inför en liknande oviss framtid igen, samhället knäpps igen, mer och mer ännu en gång. Tre veckor nu till en början med, ska vi hålla oss hemma så mycket som möjligt och undvika kontakt. Nu vet man ju vad det handlar om och vi tar en dag i sänder. Det blir säkert att ställa in sig på en jul hemma istället för som planerat att åka och hälsa på släkten på Åland.

Däremot har virtuell vintasting och andra virtuella möten och evenemang börjat bli vardag för gemene man. Jag tror även den dag, som jag hoppas blir så snart som möjligt, återgår till det normala, så kommer nog virtuella tillställningar att stanna. Jag tror den här tiden har lärt oss människor mycket. Det första är att inte ta något för givet men även att det finns alternativa sätt för det mesta. Det är helt klart att för utveckling och kläcka nya ideér så är nog fysisk närvaro ett måste, i alla fall en stor fördel. Men för vanliga möten, träffar, skolningar så kan en virtuell närvaro vara helt tillräckligt. Och med tanke på avstånd, kanske en förkylning eller andra förhinder, behöver inte det betyda att man måste utebli helt utan kan komma virtuellt. Det kommer ju aldrig att ersätta social närvaro och behovet att träffa människor men ett alternativ definitivt.

Läs även:

OST- OCH VINPROVNING

PINOT NOIR DUELL MELLAN ALSACE OCH BOURGOGNE – ÄR DET NÅN SKILLNAD?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.