Visit till Åbo med teater och middag

Visit till Åbo med teater och middag

17.2.2018

Visit till Åbo med Piaf

En grå och dyster lördag i februari åkte vi på visit till Åbo och träffade Piaf. Bara det att vi från Tammerfors åker ner till Åbo är ju förvånande, den lekfulla duellen mellan de ”två största” efter Helsingfors lever, men det är nog mer en form av lekfull hatkärlek skulle jag säga. Jag har faktiskt inte besökt Åbo så himla många gånger, vilket är ju ganska förvånande. Jag har kört igenom hundratals gånger, ner till färjan och när jag var litet var vi dit förstås ibland och några snabbesök har man gjort, gått vid ån, besökt slottet, hälsat på släkt, men så himla mycket mer har det inte blivit.

Edith Piaf – Je ne regrette rien

Orsaken att vi den här gången kom oss för att åka ner var föreställningen om Edith Piaf – Jag ångrar ingenting som gick på Svenska Teatern. Helt fantastiskt. Den gjorde verkligen intryck på mig. Skådespeleriet men även musiken och sången, hela upplägget. Skådespelarna gjorde en stenhård prestation och man fick känslan av att vara i Paris. Edith Piafs hårda liv gjorde också förstås intryck. Efter några resor till Frankrike har vi blivit bitna och nästan allt franskt intresserar och drar till oss vårt intresse.

visit åbo piaf
Edith Piaf – Jag ångrar ingenting – Non, Je ne regrette rien
Bollinger champagne
Bollinger Viinille i Åbo

Efter föreställningen hade vi middag på Brahen Kellari (Brahes Källare), som är Åbos äldsta källarrestaurang men innan det hann vi med en aperitif på vinbaren Viinille (Till/för vin) och drack ett glas Bollinger champagne. Vilken njutning. Därefter var det middag på Brahen Kellari som var väldigt god och vinet vi drack var Querciavalle Chianti Classico DOCG 2012. Kan väl rekommenderas, både vinet och restaurangen.

visit åbo piaf
Brahen Kellari
italiensk vin
Italiensk vin till maten

Övernattning och museum

Vi övernattade på klassiska Hamburger Börs vid torget. Och i det stora hela var helgen mycket givande. Vi hann även på museum innan bussen åkte tillbaka på söndagen. Dock hade vintern kommit och det var minusgrader, snö och svinkallt. Men vi promenerade till Klosterbacken, upp till Vårdberget och Observatorietornet och sen till två olika museer. Det var ju ett bra sätt att också få användning av sitt Museum-kort. Vi besökte Åbo Konstmuseum och Wäinö Aaltonens museum. Det är ju han som gjort de fyra statyerna som normalt står på Hämeensilta bron mitt i Tammerfors, fast nu under spårvagnsarbetet är de förflyttade till ett lager för ett tag.

Åbo konstmuseum
Åbo Konstmuseum

Sammanfattningsvis ett otroligt rogivande avbrott i vardagen och batterierna var laddade. Dessutom flera intryck rikare, kulturellt och gastronomiskt. Man borde göra sånt oftare, åka till en annan stad, bara för en natt. Ha en god middag, smaka goda viner och om möjligt gå på teater eller konsert. Det blir annorlunda än att man sitter hemma och funderar på vad som borde göras härnäst. Att få åka på visit till Åbo och samtidigt träffa Piaf. Fin kombination.

Bekanta er med min resa till Champagne: Ädla bubblor i Champagne

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.