Zind-Humbrecht Pinot Gris från Turckheim

Zind-Humbrecht Pinot Gris från Turckheim

Nu bekantar vi oss med nästa välkända druva från Alsace, Pinot Gris och gör även bekantskap med byn Turckkheim, som ligger granne med Colmar. Här besöker vi Domaine Zind-Humbrecht och smakar deras Pinot Gris.

Flaskan vi dricker hemma har följande karaktär och kostar 21 EUR:

Torr, hög syra, inslag av gröna äpplen, lätta inslag av persikor, kryddig, svagt rostad

Pinot gris Turckheim
Zind-Humbrechts Pinot Gris, Turckheim

Jag har lyft fram andra druvor och platser från Alsace tidigare:

JEAN SIPP RIESLING FRÅN RIBEAUVILLÉ

ALSACE DRUVAN SYLVANER OCH COLMAR

GEWURZTRAMINER FRÅN RIQUEWIHR, ALSACE

Druvan Pinot Gris

Druvan Pinot Gris odlas i Frankrike, då främst i Alsace, men även populär i Tyskland, Ungern Rumänien och Österrike bland annat. I övriga världen finner ni den i Nya Zeeland, USA och Kanada.

Enligt legenden sägs den ha kommit till Frankrike från Ungern genom ett krigsbyte på 1500-talet. Det kan förklara att den har kallats tidigare i Alsace för Tokaj Pinot Gris. I ungern däremot heter druvan Szürkebarat, i Italien känner man den med Pinot Rigigio och i Tyskland kallas druvan Ruländer eller Grauer Burgunder. Även i Loire har de eget namn och använder Malvoisie och i Bourgogne hittar man den med namnet Pinot Beurot. Kärt barn har verkligen många namn. Pinot Gris, syftar Gris på det franska ordet för grå. Druvans färg kan alltså skifta i en liten gråaktig ton.

Den trivs alltså i svalare klimat. Slutresultatet är oftast ett torrt vitt vin, men man låter den också angripas av ädelrötan och gör söta dessertviner Sélection de grains nobles eller skördar den senare och får ett så kallat Vendange tardives vin.

Smaken varierar från lätta neutrala till lite kryddigare fylligare viner. Kan vara rätt aromatisk och lite oljig känsla i munnen. Du kan hitta smaker av honung, exotiska frukter, päron, citrus, gula äpple. Många kan få en känsla av att den har en liten sötma, men det är väldigt varierande på var den är producerad.

Den passar väl till smakrika fisk- och skaldjursrätter, eller varför inte även ljust kött. Även lite mildare ostar och asiatisk mat går bra med Pinot Gris.

Domaine Zind-Humbrecht

Domaine Zind-Humbrecht ligger en liten bit utanför Turckheim längs med huvudvägen till Colmar. Vi promenerar dit, fast lokala befolkningen anser oss nog som lite galna. Domaine Zind-Humbrecht har anor tillbaka till 1620 i rakt nedstigande led från fader till son med början av Sontag Humbrecht till nuvarande Pierre Emile Humbrecht 1993. Det ryms 13 namn på listan! År 1959 slogs vinodlare Zind i Wintzenheim och Humbrecht i Gueberschwihr ihop och fortsatte som en Domaine.

Vinprovning hos Zind-Humbrecht

De har nu odlingar på totalt 41 hektar runt flera byar i Alsace, så som Turckheim, Thann, Hunawihr, Gueberschwihr, Wintzenheim och Niedermorschwihr. Därav har de även tillgång till flera Grand Cru områden, så som Grand Cru Bran, Hengst, Goldert och Rangen samt Sommerberg.

Pinot gris Turckheim
På kvällen efter besöket dricker vi denna Pinot Gris i Turckheim

Turckheim

Turckheim ligger bara fem kilometer väst från Colmar. Det är en trevlig stad med tre stadsportar kvar. Husen är typiska för regionen, färggranna, korsvirkeshus med dekorativa blomuppsättningar.

Södra Porten, La Porte de France

Den södra porten är mest central och runt den samlas mysiga caféer och restauranger. Till vänster när man går in genom södra porten hittar man Grand rue, en gata fylld med flera väldigt trevliga och högklassiga restauranger samt dégustation, vintastingplatser. De flesta byggnaderna är daterade mellan 1600- och 1700 talet. Hit kommer man även lätt med lokaltåget eller buss från Colmar.

Grand Rue Turckheim

Tågstationen ligger bara 50 meter över bron från södra porten, La Porte de France. Så det här en stad man väl kan besöka utan bil. Vi gör så på vårt andra besök hit, då vi också övernattar precis bredvid södra porten.

Ni Kan läsa mer här om den resan: MED TÅG I ALSACE

Sammanfattning

Pinot Gris är en druva vi har smakat mera av, den var min favorit länge bland de Alsatiska innan Riesling tog över efter ett tag. Det är givande att få tänka tillbaka på sina resor och minnas vad vi har gjort och smakat. Det börjar riktigt kännas att det skulle vara dags igen att kunna börja röra på sig. Tänk att åter igen få dricka ett glas Pinot Gris i Turckheim. Vilken tanke.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.